Édesség
Novellák Bűnügyi

Marie imádta az édességet.

Őt ugyan már régen nem szólították „Marie”-nek, legfeljebb „Asszonyom”-nak. Marie ugyanis éppen azon a napon töltötte be hatvankilencedik évét. A rokonok estére tervezték a születésnapi köszöntőt. Apróbb ajándékaikkal hat óra körül kezdtek gyülekezni.

Marie ritkás, ősz haja lebegett. A madárcsontú kis öregasszony valósággal röpködött a tágas, napfényes házban. Nevetése messze szállt.

– Meglátjátok, még a nyolcvanat is megéri – sopánkodott Therese, az unokahúga. Ő sem volt már fiatal, az arca merő ránctenger.

– Mit nyolcvanat?! Kilencvenet! – panaszolta csöndesen Louis a teraszon. Ő is az örökségre áhítozott. Még csak negyvenöt múlott, bizony tudná használni a pénzt. Hát még ha a birtokból is jutna neki valami!

– Azt hallottam, hogy Marie-nak kilencmilliója van az egyik bankban. Értékpapírok, ékszerek!

– No, és ez a ház? Tudjátok, mennyit érhet? – Paul, a másik unokaöccs elsápadt az irigységtől. Vékony bajuszkája egy idióta külsejét kölcsönözte neki. Illett hozzá.

– Meg a föld. Óriási telek – sziszegte tehetetlen haraggal Gaston, a legfiatalabb. Évek óta csak arról a napról ábrándozott, amelyen majd eltemetik Marie-t, és a rokonok megosztoznak a vagyonán. Mindnyájuknak jutna elég. Csak már ott tartanának!

– Virágot is hoztál? – kérdezte Therese Louistól.

– Persze, egy gyönyörű csokrot. No és konyakos meggyet. Merthogy Marie imádja az édességet, mint tudjuk.

– Én egy kicsi gesztenyetortát hoztam a virágon kívül. Gaston?

– Én meg krémest. Meg rózsákat.

– Én diótortát, plusz szegfűt – Paul nyugtalan volt. A többiek elszántan várakoztak. Gaston kitört:

– Nem mindegy, ki mit hozott? Marie úgysem jegyzi meg, melyik doboz vagy virág kié.

– Bizony nem – bólogattak a többiek egyetértően.

Tévedtek.

Marie pontosan tudta, melyik dobozt kitől kapta. Csodás kék szeme ragyogott, akár az égbolt. Hol ide, hol oda szaladt, mindenkihez volt kedves szava. A vendégek később szétoszlottak, ki-ki magányosan töprengett. Látták Marie boldog mosolyát, és vártak. „Nem tart sokáig…!” Therese sunyi félmosollyal, Luois feszengve, Gaston idegesen, Paul reszketve.

Marie hol egy dobozzal, hol egy tányérral a kezében szaladgált a szobák között. Mindenkivel váltott pár szót:

– Kedves Louis, mosolyogj! Hiszen ünnepelünk, nem igaz? És vegyél ebből a krémesből! – kilibegett a teraszra, Therese-t is megkínálta krémessel. Az étkezőben Marie gyertyákat tett az ezüst evőeszközök és a porcelántányérok közé. Mivel a vacsora még nem készült el, újra megkereste vendégeit a nagy házban:

– Paul öcsém, de jó, hogy eljöttél. Ugye, mellém ülsz majd a vacsoránál? Vegyél a konyakos meggyből, nagyon finom.

A szalonban érte utol Gastont. A férfi az ajkát rágta.

– Mit izgulsz, kedves Gaston? Olyan sápadt az arcod! Nem vagy beteg?

– Nem, nénikém, jól vagyok…

– Akkor vegyél egy szeletet ebből a remek gesztenyetortából. És fel a fejjel, fiam!

Eljött a vacsora ideje. Marie, mint egy igazi régimódi háziasszony, és úgy is, mint ünnepelt, utoljára körbeszaladta a házat:

– Gyere Therese, kitálalom a levest! – ám a terasz padlóján Therese félrebillent fejjel ült és nem engedelmeskedett a hívásnak. Ez nála merőben szokatlan viselkedés volt. Marie rámeredt, de nem vesztegette az idejét. Beszaladt a szalonba:

– Gaston, vacsora!

De Gaston üveges szemmel feküdt a padlón, görcsbe rándult keze még a szőnyeget markolta.

Marie, akár egy csicsergő kismadár, futott tovább:

– Paul, szívem! Gyere vacsorázni!

Paul még élt, de csak annyit hörgött, hogy „a konyakos meggybe valaki injekciós tűvel nyomhatta a mérget”. Aztán eldőlt. Marie édesdeden kacagott és továbbment:

– Louis, gyere, tálalva van!

Louis egy díványon ült, szeme a semmibe meredt. Az ajkáról a krémes gyászos maradványai lógtak. A teste már kezdett kihűlni.

– Hogy ezek a rokonok milyen finnyásak – sóhajtott Marie – Egyik sem akart enni a saját ajándékából!

Leült a nagy étkezőasztalhoz. A rendőrséget ráér később is értesíteni. Így hát jóízűen falatozni kezdett. A hűtőben volt a saját tortája, amit délelőtt hozott a közeli cukrászdából. Már előre örült, hogy milyen finom lesz.Marie imádta az édességet.