Mi újság? - Nemere István

Jóllehet, 176 centiméter magas - áfa nélkül, mondja -, de sámlira kellene állnia, ha egymásra tornyozott könyveiből a legfrissebbet akarná levenni. 
- Hány könyvet írt eddig? 
- Mennyiségi szempontból rég rádupláztam a százkötetes Jókaira. A múlt év végén dedikáltam a 286. regényemet. Az újszülötteknek is juthat belőlük egy, közel tízmillió példányban "fogytam", nem számítva az idegen nyelvű kiadásokat. 
- Egyszerre legalább három könyvet ír. Tavaly mi jelent meg? 
- A Nagyfülű Artúr ifjúsági regény, az Atlantiszról jöttem sci-fi. Az Egy trónörökös második élete fikció-dokumentum Habsburg Rudolfról, aki talán ötven évvel temetése után halt meg. Írtam könyvet VIII. Henrik magánéletéről, most Mária Teréziáról készül hasonló. Az Iszonyai órái a kurszki tengeralattjáró tragédiájáról szól. Akárcsak Jókai, én is megírtam a XXI. század történetét. Ötvenhét éves vagyok, remélem, még jó ideig számon lehet kérni rajtam évekre lebontott jóslataimat. 
- Háromhetente elkészül egy két-háromszáz oldalas könyvvel? 
- Ez a foglalkozásom. Igaz, nincs róla bizonyítványom, hisz se az újságíró-szövetségbe, se az írószövetségbe nem vettek fel. Régóta már nem is kérvényezem. Reggel hatkor kezdek írni, minimum nyolc óra a műszak. Aztán kutyasétáltatás, olvasás, tévé. Persze, jegyzetelek közben. Harmadik feleségem is szakmabeli, több szakácskönyv szerzője. 

Készítette: Szántó Gábor 

Nemere István 

Forrás: (Mai Nap 2001-01-07)