Melissa Moretti megszólal

Melissa Moretti megszólal - A lektűr a legnépszerűbb irodalom
A romantikus író érzelmei

Könnyfakasztó boldogság, végeérhetetlen érzelmi hullámzás, andalító vallomások és fordulatos életutak - alapelemei egy romantikus regénynek. Nemere István Melissa Moretti álnéven írt könyvei a nők körében a legnépszerűbbek Csongrád megyében is. A Csengelén élő író azt vallja: a női érzékenységben bízva szebbé tehető a minket körülvevő világ.

A párkapcsolat témakörében a nők merészebben álmodnak a férfiaknál. Ha nincs a környezetükben olyan férfi, aki megvalósítaná elképzeléseiket, egykönnyen előkerül a lektűr, amiben a hősnőt megtalálja szívszerelme - kikapcsolódásként következik például Melissa Moretti valamelyik regénye.

Az álnév Nemere Istvánt takarja. A Csengelén élő író minden idők legtermékenyebb magyar szerzője, eddig több mint négyszáz könyvet írt. Ezek közül harmincegy Melissa Moretti álnéven jelent meg, a kötetek mindegyikét újranyomják, a regényekből egyenként közel tízezer példány kelt el.

Melissa Moretti történeteiben az író közel negyven különböző szakma képviselőiként vonultatta fel a nőket, akik különös, mégis elképzelhető környezetben élik az életüket: akad köztük afrikai haditudósító és illatszergyártó is. Minden történet szereplője kifejezetten európai, s a modern korra jellemző problémák jelentenek feladatot számukra - köztük az állatvédelem vagy a környezetvédelem. Egyféle nemesség jellemzi tehát eleve a nőket, akik a regény elején vagy a közepén mély tragédiát élnek át, a további oldalakon érzelmi alapon hozott döntéseiknek köszönhetően pedig megoldják a problémát. Lélekemelő történetek ezek, melyeknek mindig jó a vége - mondta Nemere István.

A női álnév a kiadó kérése. Nemere István számára Melissa Morettiként írni önmagában is szellemi kaland, hiszen ebben a helyzetben nőként láttatja a világot.

A nők alapvetően életpártiak, és minden helyzetben megtalálják a kivezető utat. Nemere úgy véli, az elmúlt tízezer év férfiuralma alatt számtalan tragédia érte az emberiséget, a döntésekben pedig nagyobb teret kellene hagyni a nőknek, éppen a túlélés tehetségében való adottságaik miatt. Nemere elmesélte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban rendezett hazugságbajnokságot egy olyan férfi nyerte, aki azt állította, ismeri a nőket. Az író magával kapcsolatban kis túlzásnak tartja ugyanezt a kijelentést, mégis úgy érzi, van alapja. Az érzelmek megjelenítése a regényekben számára nem különösebb feladat, hiszen maga is szerelmes. Talán egész életében szerelmes volt, ez a folyamat huszonegy éves korában vette kezdetét, s hatvanon túl is kísér.

A női fogyasztó sokkal könnyebben vásárol meg egy neki szóló könyvet, ha azt látja, hogy nő a szerző - tapasztalják a könyvkiadás piacán tevékenykedők. A lektűr a nők otthonában megbecsült helyre kerül, a fogyasztó a komoly ítészek véleményére kevéssé kíváncsi, amikor olvas. A ma igényesnek tartott irodalom képviselői szerint ezek a kötetek nem értékelhetők. Nemere István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Petőfi korában egy Horváth vezetéknevű költőt istenített a nép, mégis másként alakult. A mai, főként Péter keresztnevű szerzők számíthatnak rá, hogy részei lesznek az irodalomtankönyveknek, néhányuk esetében ez már meg is történt - Nemere nem vágyik erre. Az író határtalan fantáziájával fordulatos, érzelmes regények alkotójaként mindig pozitív üzenetet formál - és ez számára felemelő érzés.


Blahó Gabriella

Megjelent: Délvilág 2006.02.11.