Megjelent nemere István 300.-ik könyve

- A háromszázadik könyved megjelenése alkalmából fel tudnád nekünk vázolni, hogyan oszlanak meg a könyveid műfajok szerint? 
- A régi felállásnak már vége - nem vagyok csak sci-fi-író vagy krimiíró, mint kezdetben. Ma is írok dokumentumkönyveket, krimiket és fantasztikus regényeket, de évente legalább egyszer legalább egy ifjúsági regényt is. Sok manapság a szerelmi történet, az édes-bús, nőknek szóló regény, ezeket négy női álnév alatt dobják piacra. Viszont ami számomra fontosabb: a történelmi regények, dokumentumkötetek és életrajzok, amelyekben az ókortól a huszadik századig mutatok be emberi sorsokat és érdekes eseményeket. Ilyenek például a 'Nők a trónon' két kötetben, vagy a nemrégen indult váró 'magánéleti' sorozatom, amelyben a tavaly megjelent 'VIII. Henrik magánélete' után hamarosan piacra kerül Mária Terézia, utána pedig Ferenc József magánélete. No és persze olyanok is, mint a most napvilágot látott 'Nácik aranya', amely a németek által összerabolt kincsek amerikai kézbe kerülését és sajátos 'veszteségeit' írtam meg. Vagy például a 'Királyok, királynők a vérpadon', vagy a 'Nagy zeneszerzők szerelmei'. Mindez a múltunkról szól, ezért engem nagyon érdekel. 
- Miképpen kapcsolódik össze műveidben a sci-fi és a múlt? 
- Összekötöttem a régmúlt történéseit és folyamatait fantasztikus, vagy annak látszó dolgokkal. De ebben nem volt semmi kitalálás, legfeljebb feltételezések, és bizonyítások. Mindig is hittem, hogy az emberiség múltja sokkal hosszabb, mint amennyit erről az iskolákban tanítanak és több, bonyolultabb és más is volt akkoriban. Igyekeztem összekapcsolni a tudott, az ismert múltat azzal, amit még nem tudunk, de ami valószínűleg összefügg vele. Például az emberiség megjelenésével, az értelmes ember felbukkanásával, rejtélyesnek tetsző régi kultúrák tudásanyagával - azokat a tényeket és feltételizéseket, amelyek egy vagy több idegen civilizáció földi jelenlétére, látogatásaira, itteni tevékenységére vonatkoznak. Szerintem ezen a téren még sok meglepetés ér majd bennünket, de a földi tudósokat is, amikor majd eljutunk például a Marsra. Sok mindenre fény derül ott a mi múltunkkal kapcsolatban is. 
- Mi a véleményed a mai tudományról? 
- A múlttal össze nem függő, inkább a jövőbe mutató dolgok közül kettő foglalkoztat igazán. Az egyik a jövőbelátás - magam is jósoltam már néhányszor, két éve jelent meg 'A XXI-ik század története' című művem, ahol több mint ötszáz jóslatot adtam meg erre az évszázadra, ami most kezdődött. Remélem, közülük sok beválik és azok megvalósulásának magam is tanúja leszek. A másik, ami most már a harmadik-negyedik könyvemben is felbukkan: a kiónozás, és egyáltalán az a rengeteg hihetetlen változás, amelyre a genetika ad majd lehetőséget. Meggyőződésem, hogy ilyen nagy ugrás még nem volt civilizációnk során, hiszen a génterápia, a génmérnökség - szándékosan kerülöm a kétértelmű manipuláció szót - mindnyájunk életén sokat változtat majd, nem is szólva a következő nemzedékek sorsáról, lehetőségeiről. 
- Nemrégiben született a klónozásról egy érdekes regényed, amelyről egy meglehetősen hosszú riportban az egyik hazai kereskedelmi televízióban is beszámoltál. 
- Az Adolf nagy port vert fel, ami érthető is. Megmutatom benne, miért nem reális ma Adolf Hitler újraklónozása, avagy utódjának létrehozása és bevitele a történelmi folyamatokba, napjainkba. A kiadó máris megrendelte a folytatását, de persze az már másképpen szól majd ugyanarról. 
- Mi a véleményed az UFO-kérdésről? 
- Talán nem véletlen, hogy erről nem írtam regényt. Számomra az, hogy az UFO-k léteznek, és azokat nem a mi civilizációnk egyedei irányítják, tudományos tény. Akkor is, ha a tudomány ezzel nem foglalkozik kellőképpen, ám attól az még része a természetnek és a tudománynak. 
- Végül is mi a 300-adik könyved? 
- Egy történelmi regény, magyar szereplőkkel és vonatkozásokkal is. A XIV. századi Nápolyban játszódik, Johanna királynőről szól, aki meggyilkoltatja Andrást, Nagy Lajos királyunk öccsét. A kerettörténet szerint emiatt fog lakolni évtizedekkel később: utoléri őt a magyar király bosszúja, de közben megismerjük egy szerencsétlen nő életét is.