Márványtáblán a NEMERE ISTVÁN név

Igaz, (egyelőre?) még nem az irodalmi teljesítményt ismerték el ezzel a kitüntetéssel. 
Veszprémben 2006 szeptember 25-én délután nagy ünnepség keretében adták át a teljesen felújított Kossuth Lajos Általános Iskolát, ahol 1959-ben végzett Nemere István is. Az iskola vezetése ezt számon tartja és nyolc híressé lett tanítványával szoros kapcsolatot tart. 
Azon a napon az iskola országszerte híres tanítványai, köztük egy fizikus, egy zeneszerző, egy olimpiai bajnok stb. között Nemere István is fát ültetett a polgármester és a város más vezetői jelenlétében. A fa elé épített márványtáblára pedig felkerült a nyolc név. 
Ennél talán fontosabb - legalábbis N. I. szempontjából - hogy a nyár folyamán megírta 1956-os emlékeit. Mint azt e honlapon, az Életrajzban is olvashatják, az író életének talán legfontosabb időszakai: a gyermekkor egy része, a kamaszkor és a felnőtt élet kezdeteit jelentő kb. 15 év kötődik a Bakony fővárosához. A szerző egy kisebb könyvben írta le az 56-hoz kapcsolódó emlékeit, ismerteti benne, hogyan éltek akkor az emberek (természetesen nemcsak Veszprémben) és mit látott ő azokban a forrongó és véres hetekben, hogyan alakult át körülötte a felnőttek világa, az emberek többsége miképpen törődött bele a véres terrorba és vált megalkuvóvá. Rengeteg kisebb-nagyobb esemény került a történet lapjaira, amelyek nemcsak a veszprémiek érdeklődésére tarthatnak számot. 
Azt is érdemes megemlíteni, hogy az egész 56-os irodalomban, könyvkiadásban eddig domináltak a budapesti emlékek, mintha csak ott történtek volna fontos dolgok - ám ez a könyv bizonyítja, hogy vidéken is történt egy és más. A mű heteken belül megjelenik a veszprémi Művészetek Háza kiadásában. Az érdeklődőket és a Nemere-gyűjtőket már most figyelmeztetjük: a könyv csak korlátozott példányszámban jelenik meg, elsősorban Veszprémben és a megyében lesz kapható, de a Könyvklub, a Könyvbarlang gondoskodik arról, hogy kapható legyen nálunk is!
A Veszpém megyei olvasók figyelmébe: a Napló (a megyei napilap) hasábjain négy héten keresztül folytatásokban közöl majd szemelvényeket, részleteket a műből, amelynek címe úgy a lapban, mint könyvformában "Születésnap novemberben" lesz. A Naplóban a sorozat előreláthatólag október 9-én, hétfőn indul, munkanapokon, heti öt napban jelennek meg a folytatások, az utolsó közlésére november 3-án pénteken kerül sor. Legalábbis jelenleg ez a terv. 
A "Születésnap novemberben" lapjain a szerző egy egészen új, az olvasók számára eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik be: emlékeit vetette papírra. Nem kitalált hősök "regénykednek" ott, minden szereplője valós személy volt, néhányan ma is élnek és ismertek. N. I. valaha régen, a "Hajóm partot ér" és "Az első 150 könyvem" oldalain ugyan már végzett efféle kísérletet, sőt az első könyvben furcsa módon nemcsak a múltról esett szó, hanem saját, huszonegyedik században bekövetkezett jövőjét is megjósolta - de a "Születésnap novemberben" ettől eltérő, másféle és minden bizonnyal érdekes mű lesz.