Királyi páncélban - könyvajánló és kiadói rukk

Pár hete jelent meg a Gold Book Kiadó gondozásában Nemere István Királyi páncélban című regénye. Ennek alkalmából készítettünk interjút a szerzővel. Olvassátok a cikket és a kiadó jóvoltából szerezzétek meg prerukkról a könyvet, vagy vásároljátok meg kedvezményesen tőlünk!

Kedves Nemere István, köszöntöm Önt a Rukkola olvasóinak nevében. Egy hónapja jelent meg legutóbbi műve, a Zádor trilógia első része, Királyi páncélban címmel. A kor, amelyben játszódik a történet, Luxemburgi Zsigmond kora. Miért éppen erre az időszakra esett a választása?
- Úgy vettem észre, hogy erről a korról a magyar szerzők, kis túlzással szólva, megfeledkeztek. Sokan magát Zsigmondot sem tartják rokonszenvesnek, igazi magyar királynak. Én viszont úgy vélem, hogy aki kerek 50 évet ült a magyar trónon megérdemel egy szélesebb bemutatást és mélyebb elemzést.

Luxemburgi Zsigmond úgy léphetett csak trónra, ha előzetesen elfogadja a királycsináló nagyurak feltételeit, és ezzel együtt elismeri a liga tagjainak ellenállási jogát. Mennyi a képzelet műve a cselekményben? Valóban történt ilyen összeesküvés, amely a művében szerepel, és ilyen módon védték ki, mint ahogyan leírta?
- Nem árt tudni, hogy minden magyar királynak, még az Árpádháziaknak is el kellett fogadniuk a főurak feltételeit. Több egymással vetélkedő liga próbálta korlátozni a mindenkori király hatalmát.
Zsigmond felvette velük a harcot, váltakozó sikerrel küzdött. Az urak egyszer még börtönbe is zárták. Végül mégis az ő tervei szerint alakultak az események. Voltak jelei annak, hogy a volt nádor és cinkosai kísérletet tettek a király meggyilkolására. Zsigmond azonban leszámolt az összeesküvőkkel, ha nem is pontosan úgy, ahogy nálam szerepelt a könyvben.

Milyen forrásokra támaszkodott a regény megírásakor?
- Minden elérhető forrást igénybe vettem, beleértve a korral foglalkozó krónikákat, szakmunkákat, levelezéseket, stb… Minden olyan munkát is, amelyekből kiderül, hogy a kor emberei hogyan éltek, laktak, ettek, utaztak, gondolkodtak.

A mű a Zsigmond trilógia folytatása. Érthető és élvezhető önmagában is az előzmény ismerete nélkül?
- Élvezhető, de azt tanácsolnám az olvasóknak, hogy Zádor kalandjait kezdjék a Zsigmond trilógiával. Az első kiadás mindhárom kötete még kapható a boltokban.

Megpróbáltam összeszámlálni, mennyi könyvet írt pályafutása alatt eddig, pár száznál megálltam a számolásban. Meg tudja adni a pontos számot? Gyorsan dolgozik? Vagy csak ezzel foglalkozik? Számomra csodálatra méltó az életműve eddig.
- Nem kell számolgatni. Minden könyvem és az aktuális megjelenés megtalálható a nemere.hu honlapon. 42 év alatt írtam 666 könyvet. Gyorsan dolgozom, mert csak ezzel foglalkozom.

Sok műfajban kipróbálta magát, történelmi, ifjúsági regények, sci-fik, paranormális jelenségek, amelyek hirtelen eszembe jutnak a nevéhez kapcsolható könyvek műfaji sokszínűségéről. Mi érdekelte eddig a legjobban a feldolgozott témakörökből?
- A történelem egy hatalmas téma. Ha csak a magyar történelemre szűkítjük, akkor is. Olyan mint egy nagy erdő, tele homályos zugokkal, titkokkal, kalandokkal. Ezt soha nem lehet megunni. Remélem így érzik az olvasóim is.

Néha foglalkozik mással, mint írással? (bocsánat, muszáj rákérdeznem:)
- Igen. Járok író-olvasó találkozókra, előadásra. Nemsokára pedig egy írói tanfolyamot tartok kezdőknek.

Köszönöm szépen a beszélgetést.

http://www.rukkola.hu/blog/bejegyzesek/415-kiralyi_pancelban___konyvajanlo_es_kiadoi_rukk