Dupla jövő szárazon?

Jó húsz éve annak, hogy Nemere István először találkozott a Földet sújtó, egykor lehetséges vízhiány gondolatával. Akkor még fantázia-kalandregényt írt belőle. Ma már közeli, reális lehetőségnek tartja, legalábbis ha az emberiség nem kap észbe és kezd el környezettudatosan élni. A népszerű író a Víztakarékosság.HU-nak adott interjút.

Nemrég egy veszprémi rendezvény vendég előadójaként hívta fel a megjelent érdeklődők figyelmét arra, érdemes takarékoskodni a vízzel, amit hajlamosak vagyunk meglehetősen nagyvonalúan pazarolni. Több érdekes információt is megosztott a hallgatósággal, ilyen volt például, hogy jóízűen elfogyasztott reggeli kávénk előállításához bizony 140 liter vízre van szükség.

A népszerű és sokoldalú író tollából eddig több mint 500 könyv jelent meg, amelyek idegen nyelven is olvashatók szerte a világon. A sajtóban is folyamatosan publikál. Számos téma foglalkoztatja, szeret felvenni írói szerepeket is, írásainak egy részét álnéven, vagy név nélkül adta ki.

A vízhiánnyal kapcsolatos előadásra Az Irgell-incidens című, még a nyolcvanas években írt kalandregénye kapcsán hívták meg. A könyv megelőzte korát a témaválasztással: 2000-ben járunk, az (akkori) jövőben. Mivel a világon sokfelé fogyóban vannak az ivóvízkészletek és ez a mezőgazdaságot is érinti, egyes területeken éhínség lép fel, így vízszerző akciókra, sőt háborúkra kerül sor…

- Bár nem vagyok a téma szakértője - nyilatkozta honlapunknak az író - így, hogy meghívtak az előadásra, természetesen utánanéztem egypár dolognak… Annak idején, úgy húsz éve olvastam valahol ezzel kapcsolatban egy cikket, és már akkor nagyon érdekesnek találtam a felvetést… és mivel megragadott a téma, nyomban lecsaptam rá és megírtam a regényt, amely teljes mértékben fikció. Most azonban úgy látszik, egyre többeket foglalkoztat. Érdemes is felhívni az emberek figyelmét, hogy bolygónk tartalékai végesek. Jómagam a takarékoskodás megrögzött híve vagyok, olyannyira, hogy nem vagyok rest lekapcsolgatni a családtagok után az égve maradt villanyokat, vagy megkérni őket, hogy kapcsolják ki a komputert, ha hosszabb ideig nem használják…

Nemere István kifejezetten környezettudatosan él. Szavaiból kiderül például, hogy nem szereti, ha szállodákban naponta mossák a törülközőket, ágyneműket ugyanazon vendég után, szerinte a higiéniai szabályoknak úgy is meg lehet felelni, ha ezeket egynél többször használja ugyanaz a személy. Így kevesebb víz fogy, kevesebb vegyszer szennyezi a környezetet.

- Sokkal több víz folyik el a zuhanyzásnál, ha gázbojlerrel melegítjük fel, hiszen várni kell, amíg eléri a megfelelő hőfokot. Ha folyó vízben mossuk meg a fogunkat, ugyancsak rengeteg vizet pazarolunk, ám ha ehelyett fogmosó poharunkba engedünk egy kisebb mennyiséget, az is bőven elég - sorolja tovább tapasztalatait.

Nyilván számtalan ötlet merül még fel az ésszerűbb vízhasználattal kapcsolatban. A problémákat és a lehetséges megoldásokat latolgatjuk, mert bár elképzelésekben nincs hiány, a megvalósításuk bizony nem egyszer akadályokba ütközik.

- Magyarországon elég faramuci a helyzet… 50 éve elsősorban az árvíz kivédése a cél, miközben egyre inkább úgy látszik, erre a vízre is szükség lehet egy napon, érdemes lenne tehát felfogni valahogy… A vezetékes ivóvíz nevetségesen olcsó az értékéhez képest, így sokan nem becsülik meg eléggé. Ezzel öblítjük a vécét, pedig erre a célra az egyszer már használt, úgynevezett szürke víz is megfelelne…, persze a nagyvárosokban nehéz lenne emiatt hirtelen megduplázni a csatornarendszert. Ugyanakkor a jelenleg, vagy a jövőben zajló építkezéseknél, ahol van mód a megfelelő technikai megoldások kialakítására, már lehet és célszerű ezzel számolni. Ezért aztán érdemes beszélni a víztakarékosság kiemelt szerepéről, az elérhető és megvalósítható lehetőségekről. A legfontosabb, hogy halljanak róla, minél többen.

Megjelent: www.webnagyi.hu 2008 június 12.