Az őstermelő regényíró

Az őstermelő regényíró

Rekord - Nemere Istvánnak hamarosan megjelenik az 500. könyve 

Nemere István

Született: 1944. november 8-án

Pályája: 32 éves koráig volt gépgyári segédmunkás, erdészeti dolgozó, boncsegéd, biztosítási ügynök, mentőápoló, könyvtáros.

Első könyve 1974-ben jelent meg, 1977 óta főállású író. Kötetei Magyarországon mintegy 11 millió példányban keltek el.

Kitüntetések: nincs, de már nem is fogadná el.

 

Foto: Kallus György

 

Nincs olyan magyar szerző, aki csak megközelítőleg annyit írt volna, mint Nemere István. A leginkább sci-fi és történelmi tárgyú művei révén ismert író jeles jubileumhoz közelít: nemsokára napvilágot lát az ötszázadik könyve.

- Tudja már, mikor jelenik meg a jubileumi kötet?

- A mostani számításaim szerint valamikor szeptember közepe táján. Azért nehéz ezt megjósolni, mert minden a kiadókon múlik. Körülbelül húsz könyvem pihen náluk, és kiszámíthatatlan, hogy mikor melyiket dobják piacra. Van olyan művem, amely öt éve vár a megjelenésre, de azt ne kérdezze, miért nem nyomtatták még ki. Azt ugyanis én sem tudom. Mint ahogy arra is csak tippelhetek, hogy melyik regényem jön ki ötszázadiknak.

- Egy évben hány műve jelenik meg?

- Átlagosan húsz. Reggel hat órától délután kettőig írok, utána egy kicsit sétálok, majd este öt órától fél hétig még egyszer bekapcsolom a számítógépet. Ez minden nap így megy, számomra nincsenek ünnepek, még karácsonykor is a billentyűzetet verem. Tudom, hogy ez sokak számára ijesztően hangzik, de ez egyáltalán nem gályarabság, sőt, ellenkezőleg. Szeretek írni, ha egy nap véletlenül mást kell csinálnom, már rosszul érzem magam.

- Hét éve egy tanyán él, a világtól elvonulva. Honnan veszi az ötleteket a regényeihez?

- Ne haragudjon, de ez tipikusan városi kérdés. Vidéken is érik impulzusok az embereket. Internet nálam is van, több száz tévécsatornát tudok fogni, az újságokat is kihozzák, annál jobb szellemi frissítőt pedig nem tudnék mondani, mint hogy sétálni indulok az erdőmben.

- Jó, hogy említi. Igaz, hogy az erdő miatt őstermelő lett?

- Így van. Mindig régi vágyam volt egy saját fenyves, s amikor úgy döntöttem, hogy fákat telepítek, ki kellett váltanom az ehhez szükséges igazolványt. Viccesen hangzik, de volt, aki ezt teljesen félreértette. Egy újságban megjelent, hogy Nemere mostantól piacon árulja majd a regényeit.

- Álnéven ír még, vagy már visszatért a sajátjához?

- Egyre több regényem jelenik meg újra Nemere név alatt, de vannak olyan műveim is, amelyeknél ez egyszerűen nem lehetséges. A romantikus regényeimet például Melissa Moretti névvel szokták meg az olvasók, s bár tudják, hogy én vagyok a szerző, mégis ragaszkodnak a kitalált szerző feltüntetéséhez. Azt mondják, ez már olyan, mint egy márkanév

 

Megjelent: kemma.hu Dián Tamás 2008. augusztus. 22